HeaderPenseelstreek

woensdag 27 december 2017 16:01

Themaochtenden

logo ThemaochtendenOp de tweede dinsdagochtend van de maand (m.u.v. de zomermaanden) is er van 10.15 – 12.00 uur een lezing in de Bakermat, op de hoek van de G.A. van Nispenstraat en de Isaac Evertsenlaan. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod. Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro (incl. koffie/thee).
Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de wijkvereniging van het Burgemeesterskwartier.

Contact en informatie: www.themaochtenden.nl

Het programma van de themaochtenden voor het najaar van 2018 vindt u hieronder.


Dinsdag 11 september: Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder bij de Slag om Arnhem

themaochtend 11 9 2018Het gebruik van luchtfotografie door de geallieerden gedurende de Tweede Wereldoorlog, was een van de belangrijkste manieren om informatie over het Duitse bezette West Europa te verzamelen.

In de lezing zal Robert Voskuil met behulp van een groot aantal voorbeelden ingaan op de rol van de luchtfoto’s bij de spionage boven Nederland. De nadruk zal daarbij liggen op het gebruik van de foto’s voor, tijdens en na de Slag om Arnhem. Deze luchtfoto’s vormen nu een belangrijke en kostbare historische bron van informatie. 


Dinsdag 9 oktober: Ouder worden en kwaliteit van leven
 

themaochtend 9 10 2018We worden steeds ouder. De levensverwachting neemt steeds meer toe. Het aantal jaren met als goed ervaren gezondheid, zonder ernstige beperkingen neemt ook toe. Wat betekent dit voor de kwaliteit van leven als je ouder wordt. Hoe verloopt het verouderingsproces en wat is daarbij belangrijk?
Gaat het om wat je niet meer kunt, of juist nog wél kunt en wilt betekenen? Elke oudere bepaalt zelf wat het meest bepalend is voor zij n/haar kwaliteit van leven. Dit kan de lichamelijke of geestelijke gezondheid zijn, maar ook het hebben van sociale contacten en activiteiten, de religie en je financiële situatie. Wat kun j e zelf doen om de kwaliteit van leven te behouden of te verbeteren bij het ouder worden.

De lezing wordt verzorgd door Marja Jellesma- Eggenkamp, klinisch geriater n. p. 


Dinsdag 13 november: Tolstoj, de zoektocht naar jezelf en de zin van het leven

themaochtend 13 11 2018Leo Tolstoj, de reus van de Russische literatuur. Hij is meer dan 100 jaar geleden gestorven, maar blijft nog altijd heel populair overal in de wereld.
Zijn boeken worden gelezen en herlezen, want Tolstoj voert met ons een openhartig gesprek van mens tot mens over de eeuwige thema's: Liefde, dood, lotsbestemming, oorlog en vrede, de zin van het leven....

De lezing wordt verzorgd door Elena Bronnikova, Docente Rusland & Oost- Europa 


Dinsdag 11 december: De liederen van Franz Schubert 1797-1828

themaochtend 11 12 2018Franz Schubert is slechts 31 jaar oud geworden. Zijn levensduur was korter dan die van alle andere grote componisten. Maar in de weinige tijd die hem gegund was heeft hij een enorm oeuvre geschapen, verdeeld over vrijwel alle muzikale disciplines.
Symfonieën, koorwerken, opera’s en toneelmuziek, meer dan vijf honderd liederen en daarnaast veel kamermuziek in verschillende bezettingen, waaronder vijftien strijkkwartetten. En dan is daar de pianomuziek. Schubert was een uitstekend pianist, die urenlang over een thema of melodie kon improviseren, waarbij hij eenvoud met raffinement en lieflij kheid met melancholie combineerde.

De lezing wordt verzorgd door Jacques Hendriks, Docent muziek HOVO.

 

 

Laatst aangepast op zondag 22 juli 2018 14:24

Laat een reactie achter