Deze pagina afdrukken
woensdag 13 september 2017 10:18

Afval

Afval

In Arnhem wordt het afval opgehaald door een afvalverwerkingsbedrijf. Woont u in een laagbouwwoning, dan beschikt u over een grijze container voor het PBD-afval (plastic, blik, drankkartons, meer info hierover vindt u hier), een groene container voor het gft-afval en een grijze container met een blauw deksel voor papierafval. Het restafval kunt u kwijt in de ondergrondse containers in de wijk. Deze containers zijn alleen te gebruiken m.b.v. een afvalpas.
Het PMD-afval mag u onverpakt of verpakt in speciale doorzichtige plastic zakken in de grijze container doen. Deze speciale Plastic Heroes zakken kunt u ophalen bij onder meer Shell-station Theo Hegeman aan de Bakenbersgeweg, AH aan de van Lawick van Pabststraat en Jumbo aan de Amsterdamseweg of bij de afvalbrengstations. Ook kunt u ze bestellen op www.zakkenbestellen.nl. Ze worden dan binnen 10 werkdagen kosteloos bij uw woonadres bezorgd.
Appartementbewoners kunnen hun afval kwijt in de ondergrondse verzamelcontainers. Deze containers (voor restafval en die voor PBD) zijn alleen met een afvalpas te gebruiken.
Glas kunt u wegbrengen naar de glasbak en textiel naar de textiel-verzamelcontainers (bijvoorbeeld op de hoek van de Jan Vethstraat en de Jozef Israëlslaan).

Voor grote hoeveelheden blad- en tuinafval kunt u gebruik maken van de green bag service van de gemeente. De Green Bag bestelt u via www.afvalbalie.nl . Een zak kost 17,50 euro. Bij afname van twee zakken kost de tweede zak 3,50 euro. De Green Bag wordt bij u thuis afgeleverd. Daarvoor hoeft u niet thuis te zijn. Dit geldt ook als u aangeeft dat u een volle zak wilt laten ophalen. Dit regelt u via www.afvalbalie.nl.
De Green Bag is alleen bedoeld voor bladeren en kleine takjes. Is uw tuin- en snoeiafval groter of zwaarder, dan hoort het niet in de Green Bag. Dit grof tuin- en snoeiafval kunt u gratis aan huis laten ophalen (Meer info vindt u onder de button "Grof Vuil" bovenaan deze pagina).

Heeft u hulp nodig met het afvalscheiden, maak dan een afspraak met de schonebuurtcoach via de klantenservice, te. 0900-1809.

Afvalinzameling

Afhaaldata van de containers voor PMD-afval, gft-afval en papier vindt u in de Afvalwijzer (zie boven onder de button "Ophaalschema").

Ophaalschema

In de Penseelstreek worden de grijze en groene containers geleegd op maandag. Uitzondering geldt voor tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en soms tweede Kerstdag, nieuwjaarsdag en nationale feestdagen. Dan wordt geen afval opgehaald, maar op de zaterdag daarvoor.
De groene container wordt eens in de twee weken geleegd m.u.v. januari, februari en december; dan wordt de groene container maar eenmaal per maand geleegd. De grijze container wordt een keer in de vier weken geleegd. 
Het papier wordt eenmaal per maand opgehaald, gedurende de tweede week van de maand. De dag waarop varieert per postcode.

Afvalwijzer
U kunt al uw ophaalgegevens vinden op www.arnhem.nl. Het enige wat u hoeft te doen is uw postcode (let op: geen spatie tussen cijfers en letters) en huisnummer invullen. Er verschijnt dan een maandkalender met daarin alle ophaalgegevens die op uw huisadres van toepassing zijn. Het totale jaaroverzicht van de afvalwijzer kunt u downloaden (PDF) en/of uitprinten. Ook kunt u de ophaalgegevens koppelen met uw agenda. Kies hiervoor de data die u wilt koppelen en na het downloaden worden de ophaaldata in uw eigen agenda geplaatst. En naast alle ophaalgegevens vindt u in de afvalwijzer ook alle belangrijke informatie over afval en afvalscheiding.

Heeft u geen internet of heeft u geen mogelijkheid om de digitale afvalwijzer te raadplegen, dan kunt u bellen naar de SITA servicelijn, tel. (026) 446 04 90.

Grof vuil

De gemeente Arnhem maakt onderscheid tussen grof vuil en grof tuin- en snoeiafval.

Grof vuil

Grof vuil laten ophalen, dan betalen!
Wilt u grof vuil aan huis laten ophalen dan moet u daarvoor betalen. De kosten voor het ophalen bedragen 36 euro per kubieke meter grofvuil en het bedrag moet vooraf worden betaald. Huishoudens die in bezit zijn van een Gelrepas mogen 2 keer per jaar het grofvuil gratis aan huis laten ophalen.

Tip: breng uw grof huishoudelijk afval, indien mogelijk, zelf naar het afvalbrengstation bij u in de buurt. Voor het laten ophalen van sommige soorten grof huishoudelijk afval moet u namelijk betalen terwijl u 6 keer per jaar het grof huishoudelijk afval gratis op het afvalbrengstation kunt afgeven.
Bovendien zijn op het afvalbrengstation volop voorzieningen om het grof huishoudeelijk afval te scheiden in herbruikbare materialen

Hoe werkt het?
Het aanmelden voor het op laten halen van grof vuil kan alleen digitaal via www.afvalmelden.nl. Daar vindt u ook uitleg over de verschillende afvalstoffen en de regels. Daarna komt er een keuzemenu, waarbij u aan kunt geven wanneer grofvuil bij u opgehaald kan worden en wat u aanbiedt. Ook worden uw adresgegevens gevraagd. U moet vooraf betalen, dat gaat via iDeal. Zodra de betaling akkoord is, krijgt u een bevestiging en wordt het grofvuil op de aangemelde datum bij u opgehaald.

Wat is grof vuil?
Grof vuil zijn grote of zware stukken huishoudelijk afval die niet in de gewone afvalcontainer of de huisvuilzak passen. Denk hierbij aan vloerbedekking, (kapot) meubilair en tuinmeubelen, matrassen, hout en spaanplaat.

Grof tuin- en snoeiafval

Grof tuin- en snoeiafval kunt u gratis afleveren bij de Arnhemse afvalbrengstations. U kunt het tuin- en snoeiafval ook gratis aan huis laten ophalen. Hiervoor kunt u een afspraak maken via www.afvalmelden.nl. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via de SITA servicelijn, tel. (026) 446 04 90. Het tuin- en snoeiafval wordt dan binnen vier werkdagen gratis bij u opgehaald.

Zelf wegbrengen

Voor bijna al uw afval kunt u terecht bij de twee afvalbrengstations die Arnhem rijk is. 

6 keer per jaar gratis brengen
Het aantal keren dat u, als inwoner van Arnhem, gratis gebruik kunt maken van de afvalbrengstations is 6 keer per jaar. Dat lijkt weinig, maar onderzoek heeft uitgewezen dat inwoners gemiddeld 2 maal per jaar een afvalbrengstation bezoeken. Komt u vaker dan 6 keer afval inleveren, dan moet u betalen. Hierbij hanteert de gemeente het principe de vervuiler betaalt.

Onbeperkt gratis brengen
Sommige afvalstromen zoals tuinafval, papier, glas, textiel en plasticverpakkingsafval mag u onbeperkt aanbieden, daarvoor geldt de regel van 6 keer per jaar niet. Aan de poort van het afvalbrengstation wordt extra controle uitgevoerd op misbruik van de afvalpas. Neem daarom altijd uw afvalpas en legitimatiebewijs mee! De afvalpas hoort bij uw huisadres, geef de pas dus niet aan anderen mee. Onder het tabje Afvalpas vindt u meer info hierover.

Adressen
Arnhem Noord: Beijerinckweg 9a (industrieterrein 't Broek) 026 - 362 14 78
Arnhem Zuid: De Overmaat 17  026 - 327 16 96

Openingstijden
Maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur (behalve op feestdagen).

Afvalpas

Ieder huishouden in Arnhem heeft een afvalpas. U heeft de afvalpas nodig om gebruik te kunnen maken van één van de twee Arnhemse afvalbrengstations. Zonder afvalpas moet u betalen voor het aanbieden van het afval.
De afvalpas hoort bij een bepaald adres. Bij verhuizing laat u de afvalpas in de woning achter of geeft u deze aan de verhuurder samen met uw sleutels. Maak geen gat in de afvalpas want dan werkt de pas niet meer.

Nieuwe afvalpas nodig?

Een nieuwe of extra afvalpas kunt u eenvoudig online aanvragen via www.afvalbalie.nl. Een nieuwe afvalpas kost € 10,30. Als u net verhuisd bent en er is in uw woning geen afvalpas aanwezig krijgt u éénmalig een gratis afvalpas.

Ieder Arnhems huishouden beschikt over een afvalpas. Bij de poort van het afvalbrengstation wordt de pas gelezen. Op die manier wordt bijgehouden hoeveel keer de paseigenaar gebruik maakt van het afvalbrengstation en worden illegale bezoekers geweerd en kosten bespaard.

Vragen en antwoorden
Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen over de afvalpas? Meer algemene vragen en antwoorden over de afvalpas vindt u hier. Of neemt contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente Arnhem, telefoon 0900 - 1809. 

Niet opgehaald?

Er zijn omstandigheden waardoor het niet lukt het afval volgens schema op te halen. Is dit het geval of ziet u ergens afval liggen waar het niet hoort, belt u dan met de gemeente Arnhem: 0900-1809 (werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. de gemeente.

Herbruikbare huisraad

2Switch haalt herbruikbare en verkoopbare huisraad graag gratis bij u op. Hierbij kunt u denken aan o.a.: meubels, boeken, klein huisraad, kleding, elektrische apparaten.

Laatst aangepast op zondag 30 augustus 2020 09:16